تفاوت گرافیک برداری و پیکسلی چیست؟

تفاوت گرافیک برداری و پیکسلی چیست؟
اساسادر دنیای گرافیک و طراحی کامپیوتری با دودسته اصلی تصویر روبرو هستیم:
1-تصاویر گرافیکی با ماهیت برداری(Vector)
2-تصاویرگرافیکی با ماهیت پیکسلی(Bitmap)
تصاویر پیکسلی عموما با نامهای راستر(Raster) و نقشه بیتی هم شناخته می شوند.
تفاوت گرافیک پیکسلی و برداری چپیست؟فتوشاپ (Adobe Photoshop) بهتر است یا (Adobe Illustrator) ، طرح این سوال مشابه این است که بپرسیم قاشق بهتر است یا انبردست؟ مسلما هر یک از این ابزارها کاربرد مخصوص به خودشان را دارند. در واقع هریک از این نرم افزارها هم ویژگی ها و کاربردهای مخصوص به خودشان را دارند.بهتر است سوال را اینگونه مطرح کنیم که هر کدام از این نرم افزارها برای چه کاری مناسب هستند.برای جواب به این سئوال باید ماهیت و تفاوت تصاویر پیکسلی وبرداری را بشناسید.فتوشاپ فوری است، سرگرم کننده است و شما می توانید عکس های خود را به عنوان نقطه شروع استفاده کنید. از سوی دیگر، ادوبی ایلوستریتور اغلب به عنوان تخصصی تر دیده می شود و بسیاری از کاربران معمولی با آن درگیر نیستند. هر دو برنامه برای اهداف متفاوت اما مکمل طراحی شده اند و دانستن اینکه چه موقع استفاده از یک یا هر دو یا هر دو به نتایج بهتر منجر شود.
پیکسل (Pixel)چیست؟
برای درک بهتر تفاوت گرافیک پیکسلی وبرداری قبل از هر چیز باید مفهوم پیکسل را بشناسید.
پیکسل کوچک ترین قسمت یک تصویر است که دارای اطلاعات و رنگ است.در دنیای دیجیتال همه تصاویر و آن چیزی که بر روی صفحه نمایشی شامل مانیتور،تلویزیون،لپ تاپ ،تبلت ،تلفن همراه ،بردهای تبلیغاتی و…مشاهده می کنید از تعدادی معین و مشخص پیکسل تشکیل شده است.
بنابراین پیکسل کوچکترین عنصر قابل کنترل یک تصویر نمایش داده شده روی صفحه است.
پیکسل ها با قرار گرفتن در کنار یکدیگر تصویر را تشکیل می دهند.به پیکسل ها رنگ دانه هم گفته می شود.هر چه تعداد و تراکم پیکسل ها بیشتر باشد توانایی نمایش تصاویر با کیفیت بالا بیشتر خواهد شد.البته افزایش تعداد پیکسل ها سبب افزایش حجم تصویر خواهد شد.هر پیکسل در آن واحد می تواند فقط یکی از رنگ هایی را که سیستم کامپیوتری می تواند تولید کندرا دارا باشد.
تصاویر پیکسلی یا راستر(Raster) قادر به ارائه تصاویر پیچیده و چند رنگی، از جمله شیب رنگ نرمتر و ملایم تر است. دوربین های دیجیتال تصاویر پیکسلی ایجاد می کنند و تمام عکس هایی که شما در چاپ و آنلاین مشاهده می کنید تصاویرپیکسلی هستند.
انواع مختلفی از فایل هایپیکسلی وجود دارد: JPG، GIF و PNG نمونه هایی از تصاویر پیکسلی هستند و هر نوع فایل دارای ویژگی های مخصوص به خودش است.
تصاویرپیکسل ایده آل برای ویرایش عکس و ایجاد نقاشی های دیجیتال در برنامه هایی مانند فتوشاپ و GIMP می باشند و می توانند برای ذخیره سازی و تصاویر بهینه شده وب فشرده شوند.
اینکه چگونه می توانید از یک تصویر پیکسلی استفاده کنید به اندازه و کیفیت آن بستگی دارد. کیفیت معمولا توسط تعدادپیکسل ها در یک اینچ، به صورت پیکسل در هر inches یا ppi بیان می شود. و همچنین ابعاد کلی تصویر، همچنین به صورت پیکسل (به عنوان مثال، 5000 پیکسل عرض با 2500 پیکسل بالا) بیان می شود.
تفاوت های بین تصاویر پیکسلی و برداری:
1-مقیاس پذیری برداری و پیکسلی(Scalability of vector and raster)
اولین عاملی که به شما کمک می کند تا مشخص کنید که آیا یک تصویر خاص در قالب برداری یا پیکسلی است، مقیاس پذیری است. تصاویر برداری کیفیت و وضوح خود را از دست نمی دهند، مهم نیست که چه اندازه و چه اندازه شما اندازه آن ها را تغییرمی دهید.
در مقابل، تصاویر پیکسلی (و یا بیت مپ) هنگامی که بر روی آن ها بزرگنمایی انجام دهید و از نزدیک آن ها را مورد بررسی قرار دهید، تار و تکه تکه دیده می شوند. در اصطلاح فارسی گفته می شود تصویر رنجه شده است.
برای این که بهتر متوجه این مطلب شوید ، من بر روی قسمت مشخصی از یک تصویر در دو نرم افزار Adobe Photoshop و Adobe Illustrator بزرگنمایی انجام داده ام.
2-وضوح برداری و پیکسلی (Resolution of vector and raster)
تفاوت قابل توجهی در چگونگی تعیین وضوح فرمت های برداری وپیکسلی وجود دارد.
وضوح گرافیک یپیکسلی توسط میلیون ها پیکسل مربع، نقطه در اینچ DPI و یا پیکسل در هر اینچ PPIتشکیل شده است، بنابراین اندازه آنها همیشه یک مقدار ثابت است. اگر شما نمی خواهید یک تصویر بیت مپ کیفیت خود را از دست بدهد، فقط می توانید رزولوشن آن را کم کنید. در نتیجه، با افزایش رزولوشن، بیشتر درهم می شود و فقط باعث افزایش اندازه تصویر خواهد شد.در یک کلام افزایش رزولوشن یک تصویر پیکسلی سبب افزایش وضوح و کیفیت آن نخواهد شد.
از سوی دیگر، گرافیک برداری از مسیرهای زیادی تشکیل شده است که از لحاظ نسبت، نسبت، عرض، ارتفاع و ابعاد دیگر به صورت ریاضی تعریف شده است. هر بار که یک تصویر برداری را تغییر می دهید، خطوط، منحنی ها و گره های آن محاسبه می شود، بنابراینیک تصویر برداری با هر گونه تغییری به هیچ وجه وضوح و کیفیت خود را از دست نمی دهد. همانطور که می توانید انتظار داشته باشید، لبه ها همیشه صاف می باشند.
3- نحوه ایجاد تصاویر پیکسلی وبرداری
نحوه ایجاد تصاویر پیکسلی و برداری کاملا با هم متفاوت است ، برای ایجاد یک تصویر برداری نیاز به تجهیزات خاصی نیست ، شما می توانید یک تصویر برداری را به راحتی در نرم افزار Adobe Illustrator طراحی و ایجاد کنید.
اما مسلما این کار نیاز به مهارت های خاصی نظیر آشنایی با اصول طراحی و مهارت به کار با ابزارهای نرم افزار دارد.
اما تصاویر پیکسلی معمولا توسط ابزارهای تصویربرداری نظیر دوربین های دیجیتال ایجاد شده اند و برای داشتن یک تصویر پیکسلی با کیفیت نیاز به دوربین حرفه ای می باشد.
تفاوت دیگر بین تصاویر پیکسلی و برداری این است که تصاویر پیکسلی واقع گرایانه هستند ، اما تصاویر برداری بیشتر حالت نقاشی و غیرواقع گرایانه دارند. که البته هر کدام از آن ها کاربرد مخصوص به خودشان را دارند.
اگرچه تصاویربرداری می توانند برای تقلید از عکس ها استفاده شوند، اما آنها برای طراحی هایی که از رنگ های ساده و یکدست استفاده می کنند مناسب هستند. تصاویر برداری از اشکال تشکیل شده است، و هر شکل دارای رنگ خاص خود است. در نتیجه بردارها نمیتوانند شیب رنگی، سایه ها و سایه هایی که تصاویر پیکسلی می توانند به دست بیاورند (ممکن است بتواند آنها را تقلید کند). گرافیک برداری واقعی شامل هنر خطی می شود که گاهی اوقات به نام wireframes شناخته می شود، که با رنگ پر شده است.
4-انعطاف پذیری تصاویر برداری و پیکسلی (Flexibility of vector and raster)
یکی از مهمترین وبارزترین ویژگی های تصاویر برداری ماهیت انعطاف پذیری این تصاویر است. به طور مثال فرض کنید شما قصد دارید یک لوگو برای یک سازمان طراحی کنید. سازمانی که شما برای آن لوگو را طراحی کرده اید قصد دارد از این لوگو در اندازه ها و رنگبندی مختلف برای مقاصد مختلف استفاده کند،اگر این لوگو را با یک ماهیت پیکسلی با نرم افزار مانند فتوشاپ طراحی کنید ، لوگوی طراحی شده انعطاف پذیری لازم را نخواهد داشت و تغییرات در آن به سادگی و با کیفیت مورد نظر امکانپذیر نخواهد بود.اما اگر لوگوی مورد نظر را با ماهیت برداری و در نرم افزار ایلوستریتور(Adobe Illustrator) طراحی کنید ، لوگوی مورد نظر را به راحتی می توانید تغییر اندازه داده ،رنگبندی آن را با یا کلیک تغییر دهید و همچنین به راحتی آن را ویرایش کنید.
5- اندازه فایل های برداری و پیکسلی (File Size)
تصاویر برداری بسیار سبک تر از همتایان پیکسلی خود هستند زیرا ابعاد آنها توسط محاسبات ریاضی و نه میلیون ها پیکسل تعریف شده است. مناسب بودن اندازه فایل های برداری سبب می شود که راحت تر بتوانید آن ها را از یک دستگاه به دستگاه دیگر و یا هر جای دیگر منتقل کنید. به علاوه، آنها اطلاعات زیادی را در قالب اندازه فایل نسبتا کوچک (در مقایسه با همان اندازه فایل یک فرمت تصویر پیکسلی) حمل می کنند.
از سوی دیگر، اندازه فایل های پیکسلی توسط DPI یا PPI آنها، عرض و ارتفاع ثابت تعریف می شود، که در حین حاوی اطلاعات کمتری آنها را بسیار سنگین تر می کند.
6- خاصیت سازگاری تصاویربرداری و پیکسلی(Compatibility of vector and raster):
گاهی اوقات مسئله سازگاری گرافیک برداری است . شما می توانید فرمت های مختلف برداری را با یک نرم افزار تخصصی مانند ایلوستریتور(Adobe Illustrator) ایجاد کرده ، سپس آن ها را هر زمان که خواستید مجددا باز کرده و ویرایش کنید. به طور مثال یکی از رایج ترین قالب های برداری ،پسوند EPS است. شما می توانید از این فرمت برداری به عنوان یک جایگزین برای ویرایش استفاده کنید ، در مواقعی که فایل .ai را در اختیار ندارید.
در مقابل تصاویر برداری، تصاویر پیکسلی به طور گسترده ای در بین کاربران محبوب هستند و همچنین قابل تشخیص توسط همه برنامه های تصویری رایج هستند، به طور مثال شما می توانید یک فایل با فرمت هایی نظیر jpg یا png را حتی با نرم افزارهای موجود در ویندوز مشاهده کنید ، اما یبرای مشاهده یک فایل بردای با فرمت ai باید نرم افزار Adobe Illustrator را بر روی سیستم خود نصب کنید.
در یک کلام اگر شما قصد دارید به یک طراح حرفه ای تبدیل شوید باید بر هر دو نرم افزار یعنی پیکسلی و برداری مسلط باشید.
7- چاپ(Printing)
معمولا از تصاویر پیکسلی با وضوح 72 dpi یا 96dpi برای کارهایی که قرار نیست آن ها را چاپ کنیم استفاده می کنیم ، مثل تصاویری که در انواع نمایشگرهای دیجیتال مثل مانیتور،انواع موبایل ها و تبلت ها،تلویزیون ها مورد استفاده قرار می گیرد .که از این میان می توان به طراحی هایی اشاره کرد که در نشریات دیجیتال و صفحات وب مورد استفاده قرار می گیرند.
اما برای تصاویری که قرار است آن ها را چاپ کنیم وضوح و کیفیت تصویر بسیار حائز اهمیت است، معمولا رزولوشن توصیه شده برای تصاویر چاپی عددی بین 150 تا 300 dpi است. اما بسیاری از طراحان مجلات چاپی ، روزنامه ها و کتاب ها ترجیح می دهند که از تصاویر پیکسلی با وضوح بالا استفاده کنند.
اگرچه ممکن است یک تصویر برداری شبیه به یک عکس باشد، تفاوت های ظریف رنگ های مخلوط شده، سایه، سایه ها و گرادیان ها باعث می شود که یک تصویر واقعی با یک تصویر برداری تفاوت های زیادی داشته باشد. حتی اگر این امکان وجود داشته باشد که تصاویر برداری شبیه به تصاویر واقعی و طبیعی شوند، این فرایند بسیار خسته کننده خواهد بود؛ زیرا هر تغییر رنگ نیاز به ایجاد شکل جدیدی دارد.
اثرات Rasterized را می توان به تصاویربرداری اضافه کرد، اما این همانند تصاویر برداری واقعی نیست و چیزهایی مانند مقیاس پذیری و وضوح به عوامل مورد نظر تبدیل می شود.
از طرف دیگر، عکسهای رستراز کاملا قادر به ارائه گرافیک واقعی می باشند: ترکیب رنگ های بصری، سایه ها، شیب ها و سایه ها. البته، بر خلاف بردارها، آنها هنوز هم با ابعاد وضوح محدود می شوند.
رایج ترین انواع فایل های تصویری پیکسلی شامل JPG، GIF، PNG، TIF، BMP و PSD هستند. رایج ترین انواع فایل های برداری AI، CDR و SVG هستند. هر دو دسته را می توان در قالب EPS و PDF ارائه داد، در حین ذخیره سازی و اینکه این دو فرمت با کدام دسته از نرم افزارهای پیکسلی یا برداری ایجاد شده اند برداری یا پیکسلی بودن آن را مشخص می کند.
ایجاد و ویرایش برنامه های برداری مشترک شامل Adobe Illustrator، CorelDraw و InkScape می باشد. محبوب ترین ویرایشگرهای raster عبارتند از فتوشاپ (که قابلیت های محدودی دارد) و GIMP
از آنجا که تصاویر rasterized باید شامل تمام اطلاعات لازم برای رندر تصویر (پیکسل، رنگ، ترتیب پیکسل، و غیره)، فایل های ایجاد شده توسط این نرم افزارها نسبت به نرم افزارهای برداری اندازه بزرگتری دارند.
فشرده سازی می تواند به کاهش اندازه فایل های پیکسلی كمك كند، اما در مقایسه با بردارها، رسترها فضای بسیار زیادی را در بر می گیرند. چرا؟ از آنجایی که بردارها بر محاسبه هایی که توسط برنامه هایی که آنها را بارگذاری می کنند، تکیه می کنند، تنها اطلاعاتی که آنها نیاز دارند شامل فرمول های ریاضی هستند.
پاسخی بگذارید